OV-chipkaart nl

Uit OV-chipkaart

Ga naar: navigatie, zoeken

De nederlandse openbaarvervoerkaart ('OV-chipkaart') is een proximiteits smartcardsysteem dat op dit moment wordt geintroduceerd en wat uiteindelijk zal worden gebruikt op het volledige openbaar vervoer in Nederland met inbegrip van trein, metro, tram en bus. Het vervangt de huidige papiern treinkaartjes en bus en tramkaartjes ('strippenkaart'), welke tot nu toe werden gebruikt voor alle vormen van vervoer in Nederland

De kaart maakt het kaartintegratie (dezelfde kaart wordt doora verschillende vervoersbedrijven gebruikt) en prijsdifferentiatie (per bedrijf, dagdeel, dag van de week) en vermindert zwartijden.

In deze wiki wordt OV-chipkaart (vaak) afgekort to OVC.


Initiatief

De kaart is een coƶperatief initiatief van vijf grote openbaarvervoeraanbieders: NS (spoorwegen), Connexxion (bussen), RET (Openbaarvervoer Rotterdam), (GVB (Openbaarvervoer Amsterdam), HTM (Den Haag). Deze vijf bedrijven stichtte de Joint Venture 'Trans Link Systems' (TLS) om de OV-chipkaart te implementeren. Alle andere openbaarvervoer aanbieders moeten het susteem ook implementeren.


Externe links

Persoonlijke instellingen